Słowiańska pizza

Słowiańska picca

A dokładnie to podpłomyk zrobiony jak pizza.
Przepis na podpłomyk dałem TU
Najlepiej będzie się do tego nadawało gęste ciasto.

Składniki:
– podpłomyk
– sos pomidorowy
– ser żółty
– szynka

Jeden ze sposobów pieczenia podpłomyków

Na początku musimy uformować podpłomykowe ciasto tak, aby było płaskie.
Kładziemy ciasto na rozgrzaną powierzchnię (może być kamień, może być patelnia, może być grill). Najpierw robimy je z jednej strony na sucho, potem przewracamy je na drugą stronę.
I tu się zaczyna piccowanie.

Daną stronę smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy ser (może być pokrojony, może być w plasterkach – sprawdź sam co Ci pasuje) i dodajemy szynkę.

Wtedy odbywa się czekanie (dosłownie chwila) żeby ser się rozpuścił i VOILA!
Słowiańska pizza gotowa. 😀

Smacznego!

5 przemyśleń nt. „Słowiańska pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *